Brädspel som baseras på TV-Spel (Del 3)

Då fortsätter vi med del 3 i denna serie 🙂 Är du precis som mig, så slutar inte intresset för Tv-spel när jag lägger ner handkontrollen.  Böcker, serier, filmer och internet – Jag är alltid på jakt att efter sätt sätt att hitta Tv-spels-influenser  i aktiviteter jag gör som egentligen inte alls har med TV-spel att göra.

Bioshock Infinite: The Siege of Columbia

Hitta tjejen, få bort skulden. Och självklart ta itu med en massa hejdukar i gigantiska mech-rustningar, och Thomas Jefferson robotar med raketgevär, samt de två fraktioner som båda vill använda dig för sin vinning. Ah juste, du kan ju inte glömma tidsportalerna. Bioshock Infinite’s många enskilda delar gör spelet till en övertygande helhet, men det är ett helvete för ett brädspel att ta in. Det är därför The Siege of Columbia fokuserar klokt sintt strategiska gameplay, och kampen mellan Vox Populi och The Founders.

TV-spel

Varför fungerar det då? När du drar runt den flygande staden Columbia som Booker och Elizabeth, fungerar detta bra i ett TV-Spel; men kanske förmodligen inte så bra som ett brädspel. Istället ger brädspelet Siege of Columbia dig en en större vy över konflikten som rasar genom en flygande staden, eftersom du försöker kontrollera Colombias olika territorier samtidigt som du hindrar din motståndare från att göra detsamma. Självklart så är inte  Booker och Elizabeth borta helt – nej, de dyker upp ibland, och då måste du avvärja dem, liksom din motståndare.

Civilization: The Board Game

Världsdominans är ett ambitiöst mål, men det är särskilt skrämmande att göra det under tusentals år. Lyckligtvis har du vänner som kan hjälpa dig med detta – eller sticka dig i ryggen om du inte är försiktig. Att bygga din civilisation från stenåldern och framåt är hårt arbete, men att se all din insats kulminera i en rymdraket är värd att vänta på. Var bara uppmärksam på Gandhi – han ser inte ut som mycket, men han är lite slug den mannen.

Varför funkar det? Civilization var redan ett turnbaserat strategibrädspel som skaparen Sid Meier medgav att han klura på under utvecklingen av PC-versionen redan 1991. En brädspelversion av videospelet gör därför att cirkeln är komplett. Faktum är att de två versionerna – Eagle Games-utgåvan; är otroligt komplexa och har en statisk karta över jorden. Medan den senaste Fantasy Flight-utgåvan är mycket mindre komplex och emulerar närmare det vi är vana vid att se i datorversionen av detta otroligt beroendeframkallande spel.