Dominion Recension

Dominion är ett däckbyggnadsspel för 2-4 spelare som man spelar på cirka 30 minuter. Är de 500 korten du får med basspelet av Dominion tillräckligt för att hålla dig underhållen, eller ska du även lägga pengar på expansionerna?

Som vi nämnde i inledningen är Dominion ett däckbyggnadsspel. Vad det betyder är att alla börjar spelet med samma 10 kort i din lek.. Under hela spelet kommer spelarna att köpa fler kort och lägga till dem i sina ursprungliga 10 kortslek. När spelet utvecklas blir denna kortlek större och större med de nyligen förvärvade korten. Detta större däck ger dig utökade spelalternativ på din runda –  via de “actionkort” du köpt under tidigare spelrundor.

Spelare måste avväga mellan actionkort, segerkort och valutakort under matchen. För mycket av en av dem betyder att en spelare kommer att dra mindre av de andra under spelet.

Hur man spelar Dominion

Dominion som spel är faktiskt ganska enkelt att lära sig. Alla börjar med 10 kort i sin lek däck, 3 segerkort och 7 valutakort. Du har 5 kort på handen och spelet är klart att börja. När det gäller hur man spelar sin tur så kan man gå efter ABC. Varje tur av Dominion består nämligen av 3 delar:
A: Action . Du kan spela ett actionkort från din hand (Valfritt)
B: Köp. Med hjälp av valutakorten i din hand, köp något kort från den tillgängliga poolen med 10 actionkort, 3 valutakort eller 3 poängkort.
C: Rensning. Kassera alla kort som du spelade, och ta sen 5 nya kort.

Spelet slutar när…

Dominion kommer att avslutas antingen när totalt tre av samtliga tillgängliga kortlekar på spelbordet (ej spelarnas egna), har tagit slut, eller när det sista 6-poängskortet är draget. Vid denna tidpunkt räknar spelarna ihop poängvärdena på de spelkort som man har lyckats samla på sig under spelets gång och så vinner den med högsta summan.

Jag blev helt fast direkt

Jag spelade Dominion första gången  för några år sedan och blev direkt “hooked”. Tanken med ett däckbyggnadsspel var helt nytt och jag kan inte tro att ingen hade tänkt på detta koncept tidigare. Många år sedan var jag en ivrig Magic: The Gathering-spelaren. En av mina favoritdelar av det spelet var att bygga olika spellekar med alla mina kort. Jag kunde tillbringa timmar att dra kort in och ut ur korthögen för att försöka göra den bättre.

Först av allt, låt mig säga att spela just Dominion är mycket roligt. När jag först spelade det kände det sig annorlunda än vilket spel jag spelat tidigare. Det finns så många olika strategier som en spelare kan använda för att försöka vinna spelet.

Vänta med expansionerna

För er nya Dominion-spelare där ute; börja då med själva grundspelet och grotta inte ner er i antalet expansionsval. Börja med basspelet och om du nu gillar det, välj några utökningar av spelet som verkar intressanta och stanna där. Lita på mig, du behöver inte alla dem om du inte kommer att spela detta spel flera gånger i veckan under de närmaste åren.